Kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno varčevanje

Prehitro se nam zgodi, da svoje prihranke porabimo za impulzivne nakupe. Za najboljše varčevalne rezultate, se morajo načini varčevanja prilagajati našim ciljem, saj bo tako varčevanje uspešnejše in donosnejše.

Postavite si cilj

Varčevanje je lažje, ko vemo, za kaj varčujemo. Zato ni nič čudnega, da ljudje z zastavljenimi varčevalnimi cilji dokazano privarčujejo več in hitreje od tistih brez. Glavna pomanjkljivost varčevanja brez cilja je, da privarčevan denar lahko zelo hitro porabimo v druge namene. Varčevalne cilje delimo na kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje.

Kratkoročno varčevanje: za dobrine

Kratkoročno varčujete za izkušnje in dobrine. Varčevanje za kratkoročne cilje je običajno najlažje, saj od nas zahteva najmanjši vložek časa in napora, hkrati pa imamo občutek, da je cilj dosegljiv in otipljiv. Sem uvrščamo varčevanja za potovanje, izobraževanje, nov gospodinjski aparat ali avto. Pri varčevanju za kratkoročne cilje je ključno, da imate hiter in enostaven dostop do prihrankov.

Srednjeročno varčevanje: za stanovanje

Običajno gre za bolj zahtevne cilje, kot je na primer nakup nepremičnine. Tu se pri varčevanju pojavi več izzivov, saj zaradi rastočih cen težje ocenimo, koliko denarja bomo potrebovali za nakup, hkrati pa je ta potisnjen v prihodnost in manj otipljiv. Ker moramo za tovrstni cilj biti pripravljeni vztrajati dlje časa, je dobro, da ga poskušamo v mislih narediti čimbolj stvarnega (npr. čim bolj pogosto si poksušamo predstavljati življenje v novem stanovanju, kako ga bomo opremili, kakšen občutek nam bo vzbujalo ipd.). Pri tem varčevalnem cilju je pomembno, da si poleg samega varčevanja zagotovimo čim boljše obresti.

Dolgoročno varčevanje: zase

Eden najpomembnejših dolgoročnih ciljev je varčevanje za življenje po upokojitvi. Daljše kot je obdobje varčevanja, z nižjimi mesečnimi zneski lahko varčujemo. Denarja, ki ga potrebujemo kratkoročno, ne vlagamo v vrednostne papirje. Denarja, ki ga dolgoročno vlagamo (npr. za upokojitev) pa ne hranimo na banki, zato je ena od najlažjih oblik dolgoročnega varčevanja dodatno pokojninsko zavarovanje, ki je pravzaprav varčevanje v pokojninskih skladih. To pogosto nudi najboljše razmerje med tveganjem oz. donosnotjo in varnostjo prihrankov.

Odločite se in vztrajajte

Ključno je, da pri varčevanju vztrajamo, ne glede na to, za katero obliko varčevanja se odločimo. Statistika je na naši strani, saj Slovenci sodimo med najbolj varčne v Evropi in se med državami Evropske unije po varčnosti redno uvrščamo na najvišja mesta. Ni treba, da imamo glede zneska, ki ga privarčujemo, slabo vest. Kot zapiše nemški finančni svetovalec Bodo Schäfer: »Varčevanje je plačevanje samemu sebi. Vendar brez discipline ne gre: varčevanja ne odlagajte v prihodnji čas, začnite danes.«

Bravo!

Prebral si prvih 5 izrazov.

Bravo!

Prebral si 15 izrazov.

Bravo!

Prebral si 30  izrazov.