Kako varčujemo Slovenci

Slovenci v svetovnem merilu veljamo za enega bolj varčnih narodov. V tem članku razkrivamo, kako se lotevamo varčevanja, za katere stvari oz. priložnosti varčujemo in kam najraje vlagamo svoje prihranke.

Kako pridno varčujemo

Kljub temu, da smo po naravi precej varčni, po raziskavi iz leta 2015 redno varčuje zgolj 14,6 % Slovencev, skoraj enakemu deležu (14,9 %) pa pogosto primanjkuje sredstev za pokrivanje osnovnih stroškov. Slaba tretjina (27,8 %) vse dohodke porabi za potrebe gospodinjstva, večini med nami (42,7 %) pa uspe privarčevati zgolj občasno. V primerjavi z ostalimi državami članicami EU so v letu 2015 več privarčevali le še na Švedskem in v Nemčiji, najbolj zapravljiva pa so bila gospodinjstva na Cipru in v Latviji.

Kam vlagamo prihranke

Slovenci se najpogosteje odločamo za naslednje načine varčevanja: varčevanje na banki, varčevanje “v nogavici” oz. doma, naložbeno življenjsko zavarovanje, klasično življenjsko zavarovanje, dodatno pokojninsko zavarovanje in vlaganje v vzajemne sklade. Od teh najbolj prednjači varčevanje na banki (24,6 %), druga najbolj priljubljena oblika varčevanja pa sta varčevanje doma (15 %) in naložbeno življenjsko zavarovanje (14,9 %). Manj priljubljene oblike varčevanja so klasično življenjsko zavarovanje (10,3 %), dodatno pokojninsko zavarovanje (9,1 %) in vlaganje v vzajemne sklade (7,9 %).

Za kaj varčujemo

Slovenci varčujemo predvsem iz dveh razlogov: za varnost v prihodnosti ter za nepredvidene stroške in nakupe. V največji meri torej varčujemo, da bi si zagotovili finančno varnost in neodvisnost. V manjši meri varčujemo za to, da bi si lahko privoščili stvari ali doživetja (23,1 %) ter za večje predvidene stroške (17 %). Med varčnimi Slovenci se jih manj odloča varčevati za dopust (14,4 %), še manjši delež pa za reševanje stanovanjskega problema (9,9 %). Strokovnjaki menijo, da bomo v prihodnosti Slovenci privarčevali še več, za kaj bomo porabili prihranke pa je odvisno od naših varčevalnih ciljev, ki se nenehno spreminjajo.

Bravo!

Prebral si prvih 5 izrazov.

Bravo!

Prebral si 15 izrazov.

Bravo!

Prebral si 30  izrazov.